Urzica este una dintre cele mai vechi si mai utilizate dintre plantele medicinale. Frunzele de urzică conţin acid ascorbic, caroten, vitamine din grupele A, B2 ,C şi K, proteine. În 100 g de urzică se conţin 41 mg de fier, 1,3 mg cupru, 8,2 mg mangan, 4,3 mg bor, 2,7 mg titan, 0,03 mg  nichel clorofilă, zahăr, porfirine şi sitosterol. Efectul plantei este maxim primăvara in luna aprilie când planta este încă tânără.

Sucul de urzică se obţine astfel: într-un mixer electric se pune o
mână de frunze de urzică tăiate după care se adaugă trei sferturi de pahar de apă. Se mixează vreme de 2-3 minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obţine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele de curăţare a sângelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzică pe zi: dimineaţa şi seara.

Fiind extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat de primăvară anihilează radicalii liberi, stimulează procesele de hematopoieză (de producere a globulelor roşii), stimulează procesul de producere a altor elemente figurate ale sângelui (globule albe, trombocite).

Cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier şi favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât şi în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. De asemenea, este recomandată în tulburările de coagulare ale sângelui, ca adjuvant în hemoragiile interne, precum şi pentru sechelele post-hemoragice.

Studii recente arată că sucul proaspăt de urzică are efecte foarte bune în tratarea diferitelor forme de leucemie.

Persoanele cu colită de fermentaţie vor consuma cu prudenţă (la început în cantităţi mici) sucul de urzică, care va fi întotdeauna foarte proaspăt.

Dr. Andi Bosoiu